svētdiena, 2015. gada 6. decembris

Betmens aitu barā

Šajā nedēļas nogalē es spēlēju tā saucamajā Australia Weekender Chess turnīriņā, kas Melburnas šaha klubā pulcēja mazliet vairāk par 40 dalībniekiem. 6 kārtas, sastāvs ne pārāk bīstams, spēlēju vien tāpēc, ka atrodos tepat uz vietas. Uzvarēju visas sešas partijas, paņēmu balvu + reitingu pieliku! Kluba ēka atrodas īsti kičīgā vietā - apkārtējās mājas ir apzīmētas ar grafiti, turklāt mākslinieki kluba sienas ir apgleznojuši ar šaha figūrām, stilīgi! Nav te Krievijas variants ar matemātisko uzdevumu, kurā ir trīs nezināmie.

Loģiski, ka turnīra laikā man Melburnu pa īstam neizdevās apskatīt. Piektdien es ielidoju pēcpusdienā un vakarā uzreiz viena partija. Sestdien veselas 3 partijas (laika kontrole 90 minūtes uz visu partiju + 30 sekundes par gājienu), šodien bija divas. Partiju kvalitāte bija ļoti laba, paliku apmierināts. Starp citu, Melburnas šaha klubs šogad svin 150 gadu jubileju un esot visvecākais šaha klubs Pasaules dienvidu puslodē. Tā lūk!

Runājot par dalībniekiem - tipisks šahistu kontingents. Kā jau visās valstīs, visur ir viens ķertais profesors, viens, kurš grauž pildspalvu, viens, kurš ar sevi sarunājas utt. Smaidu izraisīja viens aziātu pārstāvis, kurš visas klasiskās partijas spēlēja kā tempo, un galotnes rullēja ar 1 stundu uz pulksteņa, ar dīvainu smīniņu sejā - to ir grūti aprakstīt, bet smaids laužas uz sejas. Ak jā, un tad vēl ir tāds brangs meitēns, liela auguma, gariem matiem, staigā kleitā. Vārdā Bobs.

Šodien pēc turnīra ar Leonīdu izmetām mazu loku pa pilsētu un gar jūras krastu - arī te ir skaisti! Aizbraucām līdz piestātnei, kur pietur kruīza kuģi, kas tostarp iet uz Tasmānijas salu. Izbraucām arī par F-1 Melburnas trasi ar ātrumu 50km/h. Ikdienā tā gan ir parasta iela gar skaistu salu, bet, ja nemaldos, pavasarī tā pārtop par Pirmās formulas populāru posmu.

Ko es uzzināju par Austrāliju - pēc Otrā Pasaules kara te esot dzīvojuši 6 miljoni cilvēku. Tagad dzīvo 24 miljoni, bet ideālais cipars esot 50 miljoni. Iemesls esot kaut kāda vietējā premjera savulaik teiktais: "populate or perish". Izvēlējās pirmo - visa Austrālija praktiski sastāv no imigrantiem, un visi dzīvo zaļi. Bet mēs Latvijā turpināsim sargāt savu Tēvu zemi, "Latviju latviešiem", kamēr izmirsim.












4 komentāri:

  1. Nevajag jaukt nacionālas valstis ar multinacionālām (ASV, Austrālija). Ja Austrālijā vai ASV kāds jautātu aborigēnu / indiāņu domas, viņi diez vai gribētu visu savu zemīti atdot imigrantiem. Bet, redz, nejautāja, apšmauca vai izkāva tāpat. Tāpēc arī tur ir vienmēr būs imigranti.

    AtbildētDzēst
  2. Man patīk bildes. Izskatās, ka esi iemīlējies Austrālijā:) Krāšņa daba un arhitektūra, laipni cilvēki. Droši vien arī šahiski izpausties iespēju vairāk nekā mājās. Vai būtu gatavs tur padzīvot kādus gadiņus?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Dzīvot? :) Ciemoties ir viena lieta, bet apmesties uz dzīvi - pavisam kas cits! Tomēr nekur nav tik labi, kā mājās. Starp citu, runājot par šahu, nav labākas vietas par Eiropu, un to atzīst arī paši austrālieši. Mums visi turnīri ir sasniedzami pāris stundu lidojuma laikā, ko nevar teikt par austrāliešiem, kuriem uz Ķīnu vai Singapūru ir jālido stundas 10. :) Un arī tur nav tik daudz turnīru, kā Eiropā.

      Dzēst